2019 Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonuçları açıklandı. Adaylar şimdi ellerindeki 2019 YKS Kılavuzu seçim yapmaya çalışıyorlar. Bu kılavuzu turist rehberliği bölümleri açısından incelemek istedim.
Turist rehberliğini meslek olarak seçmek isteyenler için çoğunluğu devlet üniversitelerinde olmak toplam 51 Üniversitenin fakülte ve yüksekokullarında yaklaşık 3.500 kontenjan var. Bunun yaklaşık olarak yarısı iki yıllık yüksekokullar yarısı da dört yıllık eğitim veren üniversiteler. Geçen yıl boş kontenjan sayısı 1.300 olmuş. Sadece birkaç öğrencinin kayıt yaptırdığı Iğdır ve Kafkas Üniversiteleri’nin iki yıllık turizm rehberliği bölümleri bu yıl kapatılmış. Birbirine çok yakın iki okulun birden kapanması üzücü. Belki bölgede tek okul olsaydı şu anda devam edecekti. “İfrat ve tefrit”e anlamlı bir örnek olabilir. Bunun yanı sıra Karabük Üniversitesi hem iki hem de dört yıllık bölümleri ile bu yıl ilk defa öğrenci kabul edecek. Isparta ve Mardin Üniversitelerinin dört yıllık turizm rehberliği bölümleri bu yıl ilk defa öğrenci kabul etmeye başlayacak. Mesleğe başlayanların sayısı bu kontenjanlarla kıyaslanmayacak kadar az. 2016’dan bu yana yaklaşık 900 yeni ruhsat verilmiş. Her yıl mesleğe yeni girenlerin yaklaşık sayısı üç yüz.
Yüksekokullara kabul için ilk sınav puanı yetiyor. Sınavdaki 120 sorudan 15-16 tanesini yaparak 150 puan barajını geçmek birçok turist rehberliği yüksekokulunda eğitim almak için yeterli.
Turizm rehberliği eğitimi veren dört yıllık üniversitelere kabul için Dil sınavına girmek gerekiyor. Dil sınavında da 80 sorudan yaklaşık 18-20 tanesini çözmek eğitime başlamaya yetiyor.
Kılavuz incelendiğinde bir istisna dışında hiçbir üniversitemiz daha önceki yıllarda olduğu gibi yine “özel koşul ve açıklamalar” bölümünde mesleğe başlamak için gerekli kriterleri belirtmemiş. Sadece Kapadokya Üniversitesi, turist rehberliği mesleğine başlayabilmek için mezuniyetin yeterli olmayacağı, yabancı dil yeterliliği gerektiği ve eğitim gezisini başarı ile tamamlamak gerektiği belirtmiş, eğitim gezisinin ücretli olduğunu ise belirtilmemiş. Bu eksikliğe rağmen bu okul 51 üniversite içinde mesleğe kabul şartlarından bahseden tek okul olmuş.
Bu kriterleri bilmeden okula başlayıp yarıda bırakan, diplomayı aldıktan sonra özellikle yabancı dil yüzünden mesleğe başlayamayan çok fazla örnek var.
Önümüzdeki yılın YKS yerleştirme kılavuzunda yer alacak turist rehberliği bölümlerinin “özel koşul ve açıklamalar” bölümünde mesleğe kabul koşullarının da yer almasını bekliyoruz. Umarım Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve meslek birliğimiz TUREB başta olmak üzere yetkili kurumlar konuya eğilirler ve gerekli mercilere durumu aksettirirler.
Bu vesileyle herkese ama özellikle turist rehberliği bölümünü tercih edenlere başarılar diliyorum.
Kadir Celal Aksu
Ülkesel Profesyonel Turist Rehberi