Değerli ATRO Üyeleri ve Sevgili Meslektaşlarım,
01.01.2019 Salı; yeni yılın bu kasvetli ilk gününde bütün meslektaşlarıma merhaba demek istiyorum. Bendeniz ATRO bağımsız başkan ve delege adayı İsmail Habib Keser. Öncelikle herkesin yeni yılını kutlar, 2019 yılının güzel Türkiye’m ve rehber camiamıza sağlık, mutluluk, barış, bereket ve sevgi dolu güzellikler ve umutlar getirmesini temenni ederim. Her karanlık günün ardından güneş mutlaka tüm sıcaklığı ve şefkatiyle her zaman güzel yüzünü gösterir.
Sevgili Meslektaşlarım, gündemimiz önümüzdeki 04.01.2019 Cuma günü ikinci oturumu yapılacak ATRO seçimleri. Tüm rehber camiamıza seslenmek istiyorum: “ATRO bu seçimlere tek aday ve liste ile çaresizlik ve seçeneksizlik içinde girmedi!” 28.12.2018 Cuma günü yapılan ilk oturumdan birkaç hafta öncesinden ilk oturum gününe kadar olan süreçte, ben ve benim gibi düşünen birçok bağımsız aday münferit olarak, başkan, yönetim kurulu üyeliği ve delegeliğe aday olduklarını açıkladılar. Bu nedenle, 4 Ocak 2019 Cuma günü yapılacak Genel Kurulumuzun ikinci oturumunun çok daha fazla önem kazandığını düşünüyorum. Bağımsız adayların ortaya çıkması ve demokrasinin gerektirdiği gibi birden çok adayın yer almasıyla çok sesli ve geniş bir tabana yayılacak yönetim anlayışının önü açılmıştır. Önümüzdeki üç yıl için ATRO ve bizleri temsil edecek yeni yönetimi belirlemek için toplanacağız. ATRO üyesi tüm meslektaşlarıma seslenmek istiyorum: “Lütfen çok önemli olan oy kullanma sorumluğunu yerine getirmek, sesinizi duyurmak, ben de varım demek için Aydın Ticaret Odası’nda yapılacak ikinci oturuma gelmenizi rica ediyorum!”
Bu zamana kadar çok aktif ve çok yoğun bir mesleki hayatım oldu. Türkiye’de Japoncadan kokart almış ilk on üç rehberden biriyim. Bu yoğun tempoda maalesef seçimleri hep uzaktan takip etmek zorunda kaldım. Büyük bir aşk ve tutkuyla bağlı olduğum mesleğimden 25 yıldır ekmek yemeyi sürdürüyorum. Bu sayede ailemi geçindirebildim ve iki çocuğuma da iyi olanakları sağlamaya çalıştım. Bu süreçte mesleğimizin özünden çok şeyler yitirdiğini ve rehberlerin doğasında bulundurduğu bazı erdemlerden uzaklaştırılarak bir hanutçu olarak imajına çerçevelenmesini sizlerle birlikte üzülerek yaşadım. Ancak bu gidişatın artık değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz rehberlerin özümüzde bulunan çok kültürlü ortamlarda iletişim becerileri, vatan sevgisi, meslek aşkı, iletişim, bilgi deposu, turizm elçisi olmak ve sıralayabileceğim daha birçok özelliğimizi, en başta da liderlik vasfımızı öne çıkarıp taşın altına elimizi koymak gerektiğini düşünüyorum. Bu sorumluluk bilinciyle, aşkla yaptığım mesleğimi, 25 yıllık tecrübelerimi ve birikimlerimi ortaya koyarak ATRO başkanlığına talibim. Ancak sadece bunun yeterli olmayacağını düşünüyorum. Doğaçlama olarak kendiliğinden ortaya çıkan bağımsız adaylar hareketinin ortak değerlere sahip olduğunu görüyorum. Bunlardan önemli gördüğüm birlik, eşitlik ve doğruluk değerleri öne çıkmaktadır. Bu nedenle bağımsız olarak ATRO başkanlık adaylığımı açıkladım ve kazandığım durumda bu üç değer etrafında ödün vermeden çalışmaya kararlıyım. Birlik kimsenin dışlanmadığı bir yönetim anlayışıdır. Eşitlik, yönetim içinde olduğuna bakılmaksızın her bir üyemizin yönetime katkı verebileceği ortamı yaratmaktır. Doğruluk ise, her şeye rağmen kişilerin ötesinde bir bütüne hizmet edebilmek için doğru olanın arkasında durma cesaretini gösterebilmektir.
KURUMSALLAŞMIŞ ATRO, kişilerin çıkar beklentilerinin ötesine geçmiş ve belirli değerler, ilkeler ve hedefler çerçevesinde örgütlenmiş bir yapıya dönüşmelidir. Böylelikle, gelecekte, sürdürülebilir bir meslek odası yönetimi anlayışı oluşturulabilir. Başarılı kurumların özlerinde yer alan dinamik budur.
Elbette ki eğitim, gerek Aydın’ın tanıtımını yapmak gerekse de ATRO’nun çıkarları için yerel yönetim, kamu kurum ve kuruluşlar ve akademik dünya ile işbirliği halinde çalışmak, etkili bir denetim mekanizması oluşturmak, sosyal faaliyetler, uzlaşmacı bir tutum önemli ve gereklidir. Bu konularla ilgili yönetim kurulu üyelerimizin, bütün üyelerimizle birlikte ortak katkı sağlayabileceği zemini hazırlayarak eşgüdüm içerisinde hareket etmesiyle gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu bir bayrak yarışıdır. Amacım, bir önceki yönetimin bıraktığı yerden devralarak, ATRO’yu ileriye taşımaktır. Bizden sonraki yönetime ise, odamızı daha ilerilere götürebileceği zemini hazırlayarak hak edene bayrağı teslim etmektir.
Sevgili meslektaşlarım, son olarak sizlere kısaca bahsetmek istiyorum. 25 yıllık mesleki kariyerimin 18 yılını ailemle Kuşadası’nda yaşayarak geçirdim. 23 Mayıs 1971 yılında, Çanakkale’de dünyaya geldim. Çanakkale Cevat Paşa İlkokulu’nu bitirdikten sonra, 1982-1989 yılları arasında Darüşşafaka Lisesi’nde yedi yıl İngilizce temelli yatılı öğrenim gördüm. Akabinde 1989-1993 yılları arasında Ankara Üniversitesi, DTCF, Japon Dili Filolojisinde öğrenim gördüm ve mezun oldum. 1992 yılında İstanbul İl Turizm Müdürlüğü’nün açmış olduğu rehberlik sınavını kazanarak, kursu tamamlayıp kokartımı aldım. 1993 Aralık – 1996 Kasım arasında çok yoğun bir şekilde Japonca turlar icra ettim. Akabinde halen ADÜ Turizm’de öğretim üyesi olan eşim Elvan Keser’le evlendim ve iki kız çocuğu dünyaya getirdik. Büyük kızım Tıp Fakültesi ikinci sınıfa; küçük kızım ise ilkokul dördüncü sınıfa devam etmektedir. 1996-1998 yılları arasında San Francisco’da yaşadım ve orada da Japonca rehberlik yapma şansına sahip olarak ülkemi ve meslektaşlarımı başarıyla temsil ettim. Memleketime döndükten sonra 1998 Eylül-2004 Ekim tarihleri arasında yine yoğun bir şekilde Japonca turlar icra etmeye devam ettim. Ancak Japonca piyasa şartlarının giderek kötüleşmesi ve bir acentenin tekeline girmesinin ilk işaretlerini gördüğümde, radikal bir karar alarak Japonca tur yapmayı bırakıp, sadece İngilizce tur yapmaya karar verdim. 2004 Ekim’den günümüze halen İngilizce olarak çalışmaktayım.
Seçimde aday olan ATRO üyesi meslektaşlarıma başarılar diler, bütün meslektaşlarıma ve rehber camiamıza sevgi ve saygılarımı sunarım.
İSMAİL HABİB KESER