Çoban Ateşi

0
3727
Çoban Ateşi
Çoban Ateşi
Çoban Ateşi

Bilimsel ismi Ferula Communis; Latince, fiil olarak “vurmak” isim olarak “çubuk” anlamına gelir. Her dilde farklı isimlendirmesi olan bitki “Giant fennel” , “Fenouil” , “Riesenfenchel” , “Narhex” isimleriyle de karşımıza çıktığı görülür.

Nartex Adonis; Myken keramiklerindeki meşalelerde görülen, kutsal ateşi canlı tutmakta kullanılan bu bitki aynı zamanda Prometheusun tanrıların ateşi çaldıktan sonra içinde sakladığı bu ağacımsı bitkiye

Anadolu’da “çoban ateşi” ya da “Çakşır otu” da derler. Rezene ile aynı maydanozgiller familyasından gelen antik çağın bu iyi bilinen bitkisi bir dönem Atinasında çok hafif olup kimseyi yaralamamasından dolayı bastonlarda kullanılması zorunlu olduğu söylenir.

Ateşin yanına konulduğu zaman alev almaz fakat için için yanmaya devam eder. Dört beş saat sonra bile kuru dalları tutuşturmak için kullanılabilir.

Söndü sanılıp yeniden başlayan orman yangınlarının en büyük sebebidir çoban ateşi Collasae hotelin oralarda da görülür ve yolcuların merakını çeken bu bitkiye Biga başta olmak üzere, tüm Karadeniz, Marmara ve Ege Bölgesinde rastlanır. 1200 mt ye kadar hertürlü arazide yetişebilen çoban ateşi uygun ortamı bulursa iki metreye kadar uzadığı görülebilir.

CEVAP VER