Stelin yeri Ereğli Müzesidir

0
3021

Bu Geç Hitit stelinin yeri Ereğli Müzesidir.

 

Konya’nın Ereğli ilçesinde geçtiğimiz mart ayında bir inşaatın temel kazısında bulunduğu zaman ilgili müzeye haber verilmek yerine Adana’da yasadışı yollardan satıldığı söylenen bu önemli kültür varlığımız , olması gereken Ereğli Müzesi koleksiyonlarına kazandırılana kadar , tüm Arkeoloji Camiamızı ve kültür varlıklarımızı yürekten seven dostlarımızı konunun takipçisi olmaya ve ilgili her kurum kuruluş ile ortak hareket etmeye davet ediyoruz.

Nezih Başgelen Hoca’nın Konya Ereğlisi’nde bulunan 2700 Yıllık kayıp stel ile ilgili Hürriyet’e yazılı olarak ilettigi görüşünde su hususlara yer verildi.

“ – Fotoğrafından gördüğüm kadarı ile söz konusu eser , Geç Hitit döneminde gördüğümüz stellerin bir benzeridir. Üzerindeki sahne Konya’nın Ereğli İlçesi’nin 15 km güneydoğusunda İvriz’deki su kaynağının bulunduğu kayalıklardaki ünlü İvriz kaya kabartması ile ayni eserin 7 km güneyinde Toros Dağlar’ının eteklerinde kayalar üzerine işlenmiş Ambarderesi kabartmasıyla yakın benzerlikler göstermektedir. Bilindiği gibi İvriz Kaya Kabartması Anadolu’nun en önemli Geç Hitit kaya anıtlarından birisidir. Dik kayalık üzerindeki kabartma 4.20 m. yüksekliğinde ve 2.40 m. genişliğindedir. Tuwana Kralı Warpalawa’yı bir elinde buğday başakları diğerinde üzüm salkımı tutan tanrı Tarhunza’ya tapınırken göstermektedir. Asur kaynaklarında Urballa olarak geçen Tuwana Kralı Warpalawa tahminen M.Ö. 738-710 yılları arasında hüküm sürmüştür. Steldeki sahnenin benzerinin yer aldığı Ambarderesi kabartmasında ise herhangi bir yazıt bulunmamaktadır . Yakından ayrıntılı görememe rağmen söz konusu fotoğraftaki stel üzerindeki figürlerin başlık ve sac stilleri farklı olsa da üzüm salkımı , asma dalı ve başak demeti ikonografisi açısından dan Geç/Yeni Hitit Sanatındaki benzer örnekleri andirmaktadır. Tabal kralı Warpalawa ( Varapalavaş) ya da önce/sonrasına ait özellikler gösteren bu kabartma Anadolu Arkeolojisi açısından titizlikle değerlendirilmesi gereken önemli bir eserdir. Daha önceden bilinen Tabal bölgesi eserleri içinde ayrı bir yeri olacak bu değerli stelin biran önce bulunup Ereğli Müzesi envanterine kazandırılmasını dilerim.

CEVAP VER