Sultan 1. Ahmet hayatta olsaydı ve görseydi

0
1629

“…mesela sosyal bilgiler, tarih gibi derslerde tarihi eserler sevdirilerek bu kültür mirasımızı temsil eden eserlerin yerine konulamayacağı ve emsalsiz olduğu, çünkü aslına uygun restore edilse bile…”

Tarihi eserlere karşı var olmayan, ama olması gereken ilgimiz yerlerde sürünüyor.

Ülkemizde maalesef son derece eksik olduğıumuz konulardan biri de aslında tarihi eserleri koruma bilincidir.

Bilmiyorum ama ben çocukluğumda okulda bu konuda pek bir bilgi veya tenbih almadım mesela.

Ama asla bir mermer sütüna yazı yazmadım, bir kale taşını yerinden söküp evime getirmedim.

Tarihi bir camiye çivi çakmadım, tarihi bir mekanı affedin ama büyük abdestimi yapmak için kullanmadım şimdiye dek.

Hasbel kader turist rehberi de oldum ama bu rehberlik güdüsü ve tarihi mekan merakı ve hayranlığı bende zaten ta 1975’lere dek gidiyor.

Her neyse, işte 1 Mart 2016 günü biz rehberlerin Whatsapp sosyal paylaşım ağında “İstanbul C.S.M.T” isimli grubumuzda bir arkadaşımızın resimle belgelediği bir surette, maalesef dübel ve vida veya iki tarafı yapışkanlı bant marifetiyle, Sultanahmet Camii abdestliklerinin bir ucunda
kurnaya yakın içi pembe mi pembe çok yakışan bir renkte (!) sıvı sabun olan plastik bir sabunluk bir akl-ı evvel tarafından iliştirilmiş.

Bu ayıbı ve şuursuzluğu yapanı Sultan 1. Ahmet hayatta olsaydı ve görseydi, belki de ta Fizan’a gönderirdi.

Be adam! Hiç bir şey bilemedin mi şimdiye kadar? Ya da hiç aklına gelmez mi bunun bu güzelim bir tarihi eserin duvarında bu kadar yakışık almayacak
şekilde bu ucubenin ne işi var diye?

Sözün özü, eğer birileri bir tarihi esere illa da bir şey iliştirecekse, bir malzeme monte edilecekse veya sökülecekse bunun oluruna tetkik ve izin sonucunda ancak bilirkişi (Vakıflar Gn. Md.) imkan veren bir karar ve belge neticesinde bu gerçekleşebilir. Ve devamında buna muhalif fiillerde bulunanlar varsa, bu kişilerin de kanun nizam çerçevesinde muamele görmesi sağlanmalıdır.

Daha da önemlisi ise, cahilce tarihi eserlere zarar veren bu tür et kafalıların ileride daha fazla sayıda olmaması için okullarda, mesela sosyal bilgiler, tarih gibi derslerde tarihi eserler sevdirilerek bu kültür mirasımızı temsil eden eserlerin yerine konulamayacağı ve emsalsiz olduğu, çünkü aslına uygun restore edilse bile, asla orjinalinin aynı özelliği gösteremeyeceğinden, restore etmekten çok, en iyi şekilde korunması gerektiği şuuru sevdirilerek verilmelidir. Siz ne dersiniz?

Abdullah Er – Profesyonel Turist Rehberi

CEVAP VER