Tek Motivasyonu Nefret Olanlar Çevremizdedir…

0
2027

keep-calm-and-haters-gonna-hate

“Hater” kavramı henüz Türkçeye çevrildi mi bilemiyorum fiil kökeninden yola çıktığımızda “nefret edici” gibi bir anlam içeriyor. İnternetin, Özellikle de sosyal medyanın yayılmasıyla  özel bir bir kavram olarak literatüre girdi.
.
Belki de hiç bilmediği konularda ahlak dersi veren Orta Çağ cahillerinin bir kısmını “hater”dı. Bazı mahallelerde bazı köylerde karşımıza çıkan sürekli bazı şeyleri ısrarla eleştiren, aslında söylediği sözlerin bir kısmı bağımsız olarak bakıldığında yanlış olmayan bu kişilerin temel motivasyonunun birkaç kişiye duydukları nefret olduğunu görürüz.
.
Burada ilginç olan ciddi bir kıskançlığın varlığıdır ama bu kıskançlık nefret edilen kişiye özenmek olarak karşımıza çıkmaz. Bu kişileri yok etmek, mutsuz etmek motivasyonu olarak karşımıza çıkar. İyi yönler çoğunlukta olsa bile bunları görmemek şeklinde bir yapay körlük vardır.
.
Bu motivasyon “hater”lara enerji verir, zamanlarını mücadeleye yöneltmelerini sağlar.  Zaten genel özellikleri bol bol vakitlerinin olmasıdır çünkü kendi işleri neyse burada çok üretken ve başarılı kişiler değildirler, zaten genellikle kıskançlık buradan doğar.
.
Nefret ettikleri kişi ve kurumlara karşı rasyonel olmayan saldırma eylemi dışında, sıradanlıkları içerisinde,  gündelik hayatlarında ılımlı bile sayılabilecek insanlardır. Hatta sıradan oldukları için bir çok insanın sempatisini kazanabilirler. Bu da nefret ettikleri  kişilere karşı bakış ve davranışlarının ne kadar irrasyonel olduğunun fark edilmesini zorlaştırır. En azından sürecin çok uzamasına  yol açar.
.
Vasatların dayanışması ile  nefret edilen kişi ve kurumlara karşı aslında özünde nefret etmeyenler (ancak aldıkları bilgiler genellikle “hater” süzgecinden geçtiği için gerçekten kötü sananlar) tarafından da bir ittifak gelişir. Sosyal medyada da “Hater”lar tarafından öncülüğü yapılan rüzgarlara bir sürü sıradan destekçi de kapılır. “Hater”ları ciddiye almak, kişilere ve kurumlara çok zaman kaybettirebilir, hatta kaybettirmektedir.
.
Rehberlikte üretken olmanın ve ilerlemenin temel şartlarından biri belli: Çevremizdeki “hater”ları ciddiye almayalım, değerlendirmeleri aklımızla yapalım.

rumors

CEVAP VER