Bir yıla yakın ertelemenin ardından Mesleğimizin gelecek üç yılını ve hatta belki de izlenecek politikalar ile daha uzun vadede mesleğimizin geleceğini belirleyecek yönetimlerin seçileceği genel kurulların yapılacağı tarihler (YSK tarafından resmen ilan edilmemesine karşın) belli oldu.
Bugüne kadar yapılanlardan daha farklı, yenilik getiren ve sıra dışı önem taşıyan seçimlere Rehber Gündemi olarak özel bir önem veriyor ve neden bu seçimlerin çok önemli olduğunu nedenleri ile teker teker işleyeceğimiz “Seçim Rehberi” isimli yazı dizisi ile hazırlanıyoruz.
İşte tam da bu noktada aşağıdaki ve gelecekte karşınıza bu konu ile çıkacak metinleri tam olarak anlamak adına bazı kelimelerin açıklamasını yapmak gerektiğini düşünüyoruz. Seçim Rehberi yazı dizisinde ise daha fazla detaya yer vereceğiz.
Üye: Odasına eylemli ya da eylemsiz olark kaydını yaptıran Ruhsatname sahibi Meslektaşımızdır.
Oda: İkamet ettiğimiz adrese göre kanunen üye olmak zorunda olduğumuz meslek örgütüdür.
Genel Kurul: Odaların (ki an itibariyle toplamda onüç tanedir) üç senede bir yapmak zorunda oldukları, bizlerin kısaca seçim olarak adlandırdığımız tamamen resmi ve hakim gözetiminde gerçekleşen ortamlardır. Odaların yanı sır üst kurul olan Birlik adıyla zikredilen (TUREB) genel kurulu ise yine bu seçimlerde belirlenecek Delegeler eliyle Mart 2016’da Ankara’da gerçekleşecek.
Hazirun: Odasına eylemli rehber olarak kayıtlı olan ve seçimlere gidilmeden belli bir süre önce askıya çıkarılarak oy kullanma hakkına sahip kişilerin ilan edildiği listedir.
Toplantı yeter sayısı: Hazirunda yazılı isimlerin yarısından bir fazlası, salt çoğunluk.
Yönetim Kurulu ve Başkan: Belirlenen seçim tarihinde gerekli şartların sağlanması halinde gerçekleşen seçimler sonrası Odayı yönetmek ile sorumlu kişi ve ekibini ifade eder. Başkan bir tane yönetim kurullarının sayısı ise odaların üye sayılarına göre belirlenir.
Delege: Odaların seçimleri esnasında belirlenen, Birlik Başkan ve Yönetim Kurulunu seçme görevi verilmiş kişilerdir. Her odanın sahip olacağı delege sayısı eylemli üye sayısının 50 rakamına bölünmesi ile bulunur.
6328 sayılı mesleğimizi düzenleyen kanunumuzun emrettiği üzere genel kurulların (kısaca seçim olarak adlandırıyoruz) gerçekleşmesi amacıyla bir hafta ara ile iki tarih belirlendi. Seçimler, birinci tarihte seçimin gerçekleşeceği ortamda hazirun listesinin yarıdan bir fazlası hazır bulunması şartıyla, aksi halde ikinci tarihte toplantı yeter sayı şartı aranmadan gerçekleştirilecek.
Genel Kurullar yeni yönetimi seçmenin dışında eskisinin de AKLANDIĞI süreçler olması nedeniyle önem arz ediyor.
Üçbinden fazla aktif üyesiyle Türkiye rehberliğinin lokomotifi olması gerekirken skandal haberleri ile çalkalanan İstanbul Rehberler Odasında ise belirlenen ikinci tarih olan 20 Aralık günü seçimin yapılması kesin gibi görünüyor.
Ulaştığımız seçim tarihleri sırası ile şu şekilde: Nevşehir 12-19 Kasım, Bursa 26 Kasım-3 Aralık, Ankara 29 Kasım – 3 Aralık, Antalya 12-19 , İstanbul 13-20 , Adana 16-23 , İzmir 17-24 , Aydın 17-25 Aralık