Yöneticilerimizin maaş günü geldi çattı

0
1749
Üç yıllık periyotta alınacak maaş tutarını dolar cinsinden %7 fazlasını gösteren anonim görseldir
Bugünlerde gelen birçok olumsuz haber rehberlerin işsizlik sorununun azalmayacağını göstergelerle kanıtlıyor.
.
Gemiler rotalarını Türkiye’den ayırdı, iptaller sürmekte.
.
Diğer yandan iş bulabilen rehberler için de taban ücret tarifesi %5 kadar yükseltilerek tüm zamanların belki de en düşük artışını gösterdi.
.
Bir kamu kurumu olan İRO’da maaşlar devlet memurları gibi ayın 15’inde yatmıyorsa iki hafta önce yöneticiler yarım maaş aldılar. Eğer öyle değilse, bugün yani ayın 1’inde yeni Başkan ilk maaşını alıyor olmalı.
.
Şeffaf yönetimin gereği olarak İRO, duyuru e-posta grubunda yeni maaş konusunda bilgilendirme yaptı. Cümlelerin içinde “yönetmelik, genel kurul” gibi kavramlar sıralandı. Ama maaş dediğiniz Lira üzerinden verilir diye düşünürken, mesajda yalnızca paradan söz edilmiyordu. “Maktadır Mektedir” diye bir yeni para birimi varsa o başka tabi.
.
Sadece mevzuata tam hakim olan arkadaşlar, Başkan ve yardımcılarına (aidatlarımız aracılığıyla) kaç para maaş verdiğimizi hesaplayabildiler.
.
Sohbet ettiğim çeşitli meslektaşlar farklı rakamlar hesaplamışlar; bu kadar mevzuat yerine net bir rakam söyleselerdi biz de aidatımızın ne kadarının yöneticilerimize gittiğini görsek ve beklentilerimizi ona göre tutsaydık diye içinden geçirenler mutlaka olmuştur.
.
İRO gibi bir meslek kuruluşunda Başkan görevini iyi yaptığı sürece gayet yüksek bir maaşı hak eder. Yöneticiler meslektaşımızdır ve rehberlerin vakti kıymetlidir; karşılığı verilmelidir.
.
Biraz hesap kitaptan anlayan arkadaşların verdiği bilgiye göre yeni Başkan aylığı net 6.500 TL civarında oluyormuş. Yani geçen seneye ve geçen başkana oranla %30 kadar bir artış söz konusuymuş.
.
Gerekçe olarak “Yasa, Yönetmelik, Mevzuat, Genel Kurul” gibi anlatılacak birçok şey mutlaka vardır ancak meslektaşların yevmiyeleri için %5 artış, aidatlara %10 civarı artış, yöneticilerin maaşına %30 civarı bir artış, bahanesi ne olursa olsun temsil ruhuna uygun görünmüyor.
.
Bu rakam eğer yöneticilerden kaynaklanmayan bir zorunlulukla (ünlü mevzuat hükümleri vs) kasadan mutlaka çıkmalıysa, önerim aradaki artış farkı olan %25’in bağış olarak İRO’ya geri verilmesidir.
.
Bu hesaplar yanlışsa peşinen özür dilerim. Ama İRO’da tasarruf devri başlamış diye duymuştum. Hep beraber bulaşık yıkamanın yanında, bu da kaynakların doğru harcanması için güzel bir başlangıç olabilir.
.
Hatta Başkan ve yardımcılarından bağış olarak geri gelecek söz konusu farkla belki ihtiyacı olan bir meslektaşımız İRO’da denetçi olarak ya da başka bir görevle istihdam edilebilir.
.
Bekleyelim ve görelim.
.
Yarıyıl tatilinin biraz olsun meslektaşların yüzünü güldürmesi dileğiyle…
RUMUZ: Sahih-i Enderuni

CEVAP VER